Bovenstaand filmpje geeft u een kijkje in het atelier.

Werkwijze:

Hieronder ziet u stap voor stap hoe een nieuw sieraad tot stand komt.

Dit is het begin van een nieuw sieraad, gemaakt van dierbare erfstukken. Op de foto zie je aan de linkerkant de gouden sieraden van de klant, in het midden zilveren proefmodellen die ik heb gemaakt om te bepalen hoe de ring er precies uit moet gaan zien. Daarnaast liggen 3 blauwe saffieren, de klant heeft er daar eentje van geselecteerd die in de nieuwe ring komt.

De edelstenen heb ik uit de sieraden gehaald, zodat alleen het goud overblijft. De ringen liggen klaar in het smeltbakje om gesmolten te worden.

Met een flinke vlam wordt het goud vloeibaar en kan het in de nieuwe vorm gegoten worden. De smelttemperatuur van goud ligt tussen de 800 en 1000 graden Celsius.

Het vloeibare goud heb ik in een gietmal gegoten, voor dit ontwerp heb ik draag nodig en dus giet ik het goud alvast in de vorm van een staf.

Na het gieten is het belangrijk om het goud goed te smeden, het goud wordt dan als het ware ‘gekneed’ om een mooie dichte structuur te verkrijgen.

Na het gieten ga ik het goud verder verwerken dmv walsen. Door de walsrollen steeds iets dicht naar elkaar te draaien wordt de draad steeds iets dunner en langer. Het goud wordt door deze bewerking achtkantig, ook wel octogoon genoemd.

Na het walsen is het octogoon draad nog niet op de juiste dikte, maar ik heb voor dit ontwerp vierkant draad nodig heb ipv het achtkantige draad wat ik nu heb. Daarom trek ik het octogoondraad door een trekplaat met steeds kleiner wordende vierkantjes, iedere stap wordt de draad vierkanter, dunner en langer. Deze handeling doe ik tot de draad de gewenste vorm en dikte heeft.

Het goud is nu een vierkante draad van 1,5 mm dik, dit heb ik nodig voor de nieuwe ring.

De gouden draad doorgezaagd in drie kleinere stukjes, dit worden later drie losse ringen. De uitgekozen saffier en de twee diamantjes afkomstig uit de oude sieraden liggen al klaar in de zetkastjes van witgoud. Deze zettingen kun je met de hand maken of als bestaand onderdeeltje kopen, per opdracht beoordeel ik wat de beste optie is. In dit geval passen de edelstenen perfect in bestaande zettingen, dus kiezen we daarvoor.

De uiteinden van de stukjes draad heb ik aan elkaar gesoldeerd. Bij de laatste ring is er een overlapping te zien.

Met behulp van een mooie glanzende hamer en een tribolet (dat is een massief stalen, conische staak) maak ik de ringen mooi rond. In dit geval kies ik voor een stalen hamer met een licht bollende kop, dit zorgt voor dat er een lichte hamerslag op de ring. Wanneer je een ring zonder hamerslag wilt, gebruik je een rubber hamer (of wel een stalen hamer, maar schuur je later de hamer afdruk er weer uit).

Het eerste witgouden zetkastje soldeer ik aan het uiteinde van deze gouden ring.

Ringen zijn alledrie gesoldeerd op de juiste ringmaat, rond gemaakt en voorzien van hamerslag. Nu gaan we deze ringen aan elkaar maken.

De ringen liggen netjes recht nu op elkaar, klaar om vast gesoldeerd te worden. Sommige klanten kiezen voor verschillende losse ringen, zodat ze af en toe kunnen wisselen maar in dit geval wordt het één geheel. Het goud heeft nu een rare kleur, dit komt door het gebruik van afdek- en vloeimiddelen.

De ringen zitten nu aan elkaar vast en de laatste twee zetkastje zijn ook op de gewenste plek gesoldeerd.

Met behulp van allerlei soorten kegeltjes, schijfjes en borsteltjes werk ik de ring netjes af. Eventuele soldeerrestjes haal ik weg, en de ring wordt mooi glanzend gepolijst.

Tijd voor de final touch! De edelstenen kunnen gezet worden. Met behulp van een stalen pons en hamer tik ik heel voorzichtig het randje van het zetkastje over de steen. Dit randje sluit de steen mooi op en zorgt ervoor dat de steen veilig en goed stevig vast zit.

De zetrandjes heb ik natuurlijk ook nog mooi gepolijst. Na het polijsten haal je alle restjes polijstvet weg in het trilbad. Dit is een verwarmd, trillend bad met schoonmaakmiddel erin, nog even borstelen, afdrogen en dan.... de klant een bericht sturen dat haar sieraad klaar is!

De ring is nu op de juiste bestemming! Bij een hele blije klant om haar vinger.